Rijlessen vanaf €34! - Telefoon: 06-83333621

Examens

Theorie-examen

Het theorie-examen mag je vanaf 16,5 jaar afleggen. Voordat je op praktijkexamen voor de personenauto kunt , moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Het theorie-examenvoor de auto bestaat uit twee delen:

 1. Gevaarherkenning
  Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen!
  Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in een bepaalde situatie zou doen:
  • Remmen (flink snelheid verminderen of zelfs stoppen);
  • Gas loslaten (extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze);
  • Of niets (gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).
 2. Verkeersregels en verkeersinzicht
  Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht.
  Je moet van verkeersregels en verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.

Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Individueel begeleid examen

Het individuele begeleide examen doe je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen. Vanaf 16 december worden de vragen voorgelezen door een computerstem. De vragen en antwoorden kunnen ook worden voorgelezen door de theoriemedewerker. Als het om een tolkexamen gaat kan de tolk de vraag en het antwoord vertalen. De tijd wordt in de gaten gehouden door de theoriemedewerker. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien.
Je kunt ook de fout beantwoorde vragen bekijken. Klik hiervoor op het vraagnummer. Je kunt bladeren met de knoppen ‘Volgende’ of ‘Terug’ onderaan in het scherm. Je hebt hier korte tijd voor. Bovenaan in beeld zie je de tijd die je hiervoor hebt.
Je krijgt de uitslag ook binnen 24 uur per e-mail toegestuurd. Dit kan wel alleen als jij (of je rijschool) je emailadres hebt ingevuld bij de reservering. Als je bent geslaagd registreert CBR dat in hun systeem.
Je uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Mocht je gezakt zijn, dan legt de mail uit waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen.